Hoe vertel ik het …

Communicatie betekent volgens het woordenboek “verbinding”, of “gemeenschap”. Als wij het over communicatie hebben dan bedoelen we meer de manier waarop we elkaar laten delen in de dingen die we belangrijk vinden. Iemand stuurt een boodschap uit en een ander ontvangt die boodschap. Zo’n 125 jaar geleden vond de communicatie vooral plaats door het gesproken of het geschreven woord. Rond de eeuwwisseling kwam daar verandering in. Mijn vader (geboren in 1900) vertelde eens dat ze met zijn allen op het dorp gingen kijken naar iets heel nieuws. Allemaal draden in de boom. Iemand draaide aan knoppen en opeens kwam er een stem uit een ding. Een primitieve vorm van radio…. Na de oorlog kwam daar televisie bij. Weer wat later Internet. Communicatie is niet meer weg te denken uit onze wereld. Wij willen iets voor elkaar betekenen en wij hebben elkaar iets te vertellen.

In de vorige bron kon u het lezen: in augustus 2006 is het 125 jaar geleden dat het gebouw Loosduinse Hoofdstraat 4 in gebruik is genomen: de kerk van Onze Lieve Vrouw Hemelvaart. De stuurgroep en een aantal werkgroepen is druk bezig het feest voor te bereiden. Dat kunnen we echt niet zonder de hulp van parochianen, van u dus. De stuurgroep vindt het heel belangrijk dat veel mensen weten over het feest dat wij gaan vieren en dat zoveel mogelijk mensen kunnen deelnemen aan wat wij vieren. Dat is pas echt communicatie. Maar ja , dat gaat niet zomaar. Daar moet over nagedacht worden. We moeten vooral niet vergeten dat communicatie ook radio, televisie en telefoon en internet omvat. Voor de werkgroep communicatie zoeken we nog mensen die vertrouwd zijn met de nieuwe media. Voor de werkgroep creatief zoeken we nog iemand die kan helpen bij het maken van een puzzel (cryptogram)… Weet u iemand, de stuurgroep hoort het graag.

Ik had  het over mijn vader, dat is ook niet zonder reden. In zijn zakken en in doosjes bewaarde hij van alles. Als ik hem op zijn oude dag bezocht, zat hij weleens met een kistje op zijn knieën en liet de dingen één voor één door zijn handen gaan, met weemoed en goede herinnering. Alles had zijn eigen verhaal. Iedereen bewaart de herinnering op eigen wijze. Wat voor de een dierbaar is gebleven, heeft bij een ander plaatsgemaakt voor andere dierbare dingen. Iedereen heeft zo zijn eigen dingetjes. Het zou aardig zijn om dat nog eens allemaal bij elkaar te brengen. In de kerk en in het Loosduins museum willen wij een tentoonstelling inrichten over vroeger, over de kerk in Loosduinen, over ons geloof en over al die dingen die daarmee te maken hadden. Daarmee willen wij de weg naar nu en naar onze tijd in beeld brengen. Ook dat kunnen wij niet zonder uw hulp. Wij zoeken foto’s, devotionalia, beeldjes, boekjes, van alles dat een bijdrage kan leveren. Als u iets beschikbaar heeft voor een van beide exposities, laat het dan weten aan het parochiesecretariaat. (telefoon 3979413

Gerard van Dijk (telefoon 3683022)

terug