Een geweldig feest!!

Zondag morgen 2 april, half tien, de regen komt met bakken uit de hemel.
De pastorie loopt langzaam vol met vrijwilligers, koorleden en gasten voor het feest. Het ziet er niet naar uit dat het al minder wordt daarbuiten. ledereen kijkt wat zorgelijk, hoe moet het nu verder met de rommelmarkt??
Half elf, de gezinsviering gaat beginnen. Do re mi en het gezinskoor zingen samen, een goed gevuld koor en een goed gevulde kerk. Het wordt een feestelijke viering- Hartstikke bedankt voor jullie inzet hiervoor!
In de tuin, in de regen, verschijnen zeilen. De spullen voor de rommelmarkt kunnen naar
buiten! ! ! ! Maar zodra de zeilen hangen en uitgespreid zijn op de grond, begint de lucht iets lichter te worden. Door het raampje van de kelder komen talloze dozen met gesorteerde waren naar buiten en er wordt hard gewerkt. Binnen de kortste keren staat het helemaal vol, ook is er inmiddels een kraampje verschenen met viooltjes en bodembedekkers voor de tuin. Zo begon de ochtend van het derde wereld feest.

Het is een swingende, zonnige en super gezellige middag geworden. Buiten stond men in de rij voor de rommelmarkt. Toch typisch Hollands, hier iets voor een prikkie op de kop proberen te tikken! !
Binnen startte het programma met een afwisselende diapresentatie, over feesten in de derde wereld. Je zult maar ter ere van een feest boven in een paal onderste boven hangen en langzaam naar beneden gedraaid worden. ...
Grupo INDO maakte prachtige muziek op hun Zuid Amerikaanse instrumenten. Ritmisch, warm en sfeervol. Een staande ovatie maakte duidelijk dat hun muziek bij u allen in de smaak viel. In de tuinzaal was een enorme bedrijvigheid van bestempelen van T -shirts en tasjes. Er verschenen kinderen en jongedames en -heren met tatouages op armen en enkels. En na een les in het omwikkelen van de Bengaalse kleding, gingen velen op de foto en met een mooie afdruk de deur uit. Wat ging het er gezellig en gemoedelijk aan toe. De koffie en thee werd prima verzorgd door vele handen en we hebben lekker kunnen snoepen van de meegebrachte cakes, koekjes en hapjes.

Voor een enorm publiek volgde een prachtige modeshow. Mooie dames uit Afrika met hun vrolijke en aparte kleding. De prachtige geborduurde dessins uit Indonesië en niet te vergeten de jonge vertegenwoordiging uit Bangladesh. De jongste mannequin, wel twee jaar oud, stal de show. De Bengaalse bruidsjurk zag er prachtig uit, maar woog wel 5 kg. Dat is wel een beetje zwaar! Het was leuk, want we kregen veel tekst en uitleg over kleding, gewoontes, symbolen. Ondertussen scheen buiten volop de zon en bleef het gezellig druk op de rommelmarkt.

Wat een feestelijke opkomst en wat een enthousiasme hebben we gezien. Ook zoveel spontane hulp bij allerlei klusjes of acties, naast al die vrijwilligers die vreselijk hard werkten in een zeer goede harmonie. Voor het project in Bangladesh wordt een groot bedrag overgemaakt! Wat twijfelachtig in de regen begon eindigde als een zonnig feest, letterlijk en figuurlijk!
Dat is het meest fantastische van deze dag. We hebben in een goede sfeer, veel mooie dingen mogen beleven en hebben het met elkaar gemaakt. Wij zijn er heel blij mee en kijken terug op een geweldig derde wereld feest met een niet te vergeten zeer professioneel georganiseerde rommelmarkt.

Namens de werkgroep Cultuur, Ria Schmitz.

terug